2018 신진건축사대상 대상, 한국건축문화대상 우수상

 

 

 

 

“숨김”

이 프로젝트를 설계하면서 가장 중점을 두고 진행했던 화두는 ‘숨기기’였다.

우리를 처음 찾아온 건축주가 가장 먼저 이야기했던 요구사항은 각각의 마당을 갖는 객실로 구성해 달라는 것이었다. 간단한 미팅을 마친 후 방문한 대지에 서서 처음 든 생각은 대지 주변의 모습이 너무나 다양하다는 것이었다. 북쪽은 울창하고 키가 큰 나무들, 수량이 풍부한 계곡, 그 뒤로 보이는 산까지 너무나 완벽했지만, 그 외의 삼면은 이 곳을 방문한 사람들에게 그리 내세울 만한 모습들이 아니었다. 대신 멀리 보이는 산세와 하늘만은 이 곳에 머물기 충분한 가치를 가지고 있어 보였다. 자신들만의 독립된 공간이 필요한 객실과 그리 아름답지 않은 근경의 조합을 고려해 보니, 이 공간의 해답은 ‘숨기기’와 ‘보여주기’의 절묘한 줄타기가 필요하다는 결론에 도달하게 되었다.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

이 곳은 처음부터 끝까지 모든 것을 보여주려 하지 않는다. 처음 들어올 때부터 하나의 거대한 콘크리트 벽만 보일 뿐 어느 곳이 입구인지 한눈에 알기는 쉽지 않다. 이런 상황에서 오는 초조함과 불안감은 벽을 돌아 수정원 앞에 선 순간, 깊은 감동으로 돌아올 거라고 예상한다. 대지의 형상을 따라 배치된 객실들도 자연이 그려낸 풍경 앞에 배경이 되는 벽들만 보일 뿐 어디가 방인지 겉에서는 짐작하기 어렵다. 그나마 그 벽들도 일부는 땅 속에 묻혀 그 모습을 온전히 다 드러내지 않는다. 객실로 들어가는 길마저도 최대한 좁고 길게 만들어 손님들은 객실에 들어가서야 그들만의 공간을 제대로 볼 수 있다.

이렇게 만들어진 공간은 땅의 높낮이, 벽들의 높이차와 틈새, 공간의 각도를 각각의 상황에 맞게 변화시켜 각 방에서 모두 다른 풍경을 바라보게 된다. 특히 조그만 중정을 통해 들어오는 계곡의 물소리와 산새의 지저귐, 떨어지는 빗물 등은 이 곳에 머물게 될 사람들의 마음을 평화롭게 만들어 줄 것이다.

무주 구천동은 예로부터  첩첩산중에 세상과 멀리 동떨어진 오지로 유명한 지역이었다. 도시에서 떠나와 이 곳 서림연가에 도착한 이들은 자연 속에 숨겨진 그들만의 공간에 들어가, 잠시나마 복잡한 세상으로부터 숨어서 진정한 여유를 즐길 수 있을 것이다.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Hidden” -Peekaboo

“Hidden” was the most important design consideration point for this project while we designed.

During the meeting with the client, the first thing that he asked us was to design the guestroom with its own courtyard space. After the first site visit, we found out that site surround has many different natural contexts. There is the dense forest with tall trees on the north facing together with the beautiful stream. It provides perfect scenery to the visitors who want to stay in this place. However, the other 3 sides scenery wasn’t impressive. However, when we see a distant mountain and sky over the site, it seems to have enough to stay with. According to the given site surrounding and requirement for the guest room which needs its own private space, our conclusion was that we need to make a good balance in between ‘hidden’ and exposing” – It’s peekaboo sequence.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This place is not shown everything from beginning to till the end. It is not easy to see the entry location when you get into this place as what you can see in the entry sequence is only one large and big chunk of concrete wall piece. This kind of unexpectable circumstance will give you sense of anxiety and nervousness. However, this sense will be change to the pleasurable sensation when you turn the conner of concrete wall and meet the water garden. It’s hard to guess the room location from the outside as room sits along the site shape and topography which create background walls within the nature. Furthermore, you can’t see the full wall shape as some parts of walls are buried in the ground. The pathway to the guestroom is designed as narrow as possible, so the guests can see their own space only when they enter the guestroom through the narrow pathway.

Each guestroom can see the different scenery from their own courtyard depending on the height of the ground, the height of the walls, the different gap space, and the angle of each space. Especially, sounds of nature come through the small courtyard will make the guest feel peaceful such as the sound of water in the valley, the singing of the mountain birds, and the falling rain.

Gucheon-dong in Muju is well known for backwoods town in the mountains far from the world for a long time. Those who come to Seorimyeonga in Gucheon-dong, from a city away, would be able to hide from the crowded world and enjoy real relaxation by entering their secret space in nature.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

위    치 : 전라북도 무주군 설천면 삼공리

용    도 : 펜션, 단독주택

대지면적 : 2,275㎡

건축면적 : 583.08㎡

연면적 : 583.08㎡

규    모 : 지상1층

구    조 : 철근콘크리트조

외부마감 : 노출콘크리트

설계기간 : 2016.04 ~ 2017.03

시공기간 : 2017.04 ~ 2018.02

구조설계 : S.D.M구조

시    공 : 데크앤플로어(김동수), 이에스건설

조    경 : 안마당더랩

사    진 : 노경, 아키후드 건축사사무소 _ 강우현, 신현석

 

Location : Muju-gun, Jeollabuk-do, Korea

Program : boutique resort

Site area : 2,275㎡

Building area : 583.08㎡

Gross floor area : 583.08㎡

Building scope : 1F

Structure : reinforced concrete

Exterior finishing : exposed concrete

Design period : 2016.04 ~ 2017.03

Construction period : 2017.04 ~ 2018.02

Structural engineering : S.D.M Partners

Construction : deck&floor

Landscape design : ATL(anmadang the lab)

Photograph : Kyung Roh, archihood WxY _ Woohyun Kang, Hyunsuk Shin